Chromatografia gazowa została odkryta na początku XX wieku. Za pomocą tej techniki można określić obecność każdego składnika w substancji chemicznej. W dzisiejszych czasach ma ona szerokie zastosowanie m.in. wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jakie zatem znaczenie ma chromatografia gazowa w przemyśle spożywczym w dzisiejszych czasach?
Czym jest chromatografia gazowa?
Chromatografia gazowa jest stosowana do oddzielania i pomiaru cząsteczek organicznych i gazów. Ta technika wykorzystywana jest do badania składu substancji o właściwościach lotnych, stabilnych termicznie o masie cząsteczkowej poniżej 1250 Da. Związki chemiczne nie posiadające tych właściwości nie mogą podlegać temu badaniu ze względu, że wyszłoby ono nieprawidłowe.
Wykorzystanie chromatografii gazowej w produkcji żywności
Wraz z dynamicznym rozwojem przemysłu, chromatografia gazowa zaczęła być wykorzystywana w wielu gałęziach przemysłu w tym w produkcji żywności. Ta technika ma szereg zastosowań, które najważniejsze z nich zostały opisane poniżej:
Analiza żywności
Przemysł spożywczy wykorzystuje chromatografię gazową do ilościowej i jakościowej analizy żywności. Dodatkowo za pomocą tej techniki wykonywane są analizy: dodatków do żywności, składników wzmacniających smak i zapach smakowych i zapachowych, a także do odnajdowania zanieczyszczonych i szkodliwych substancji. takich jak pestycydów, fumigantów czy naturalnie występujących toksyn.
Kontrola jakości
Chromatografia gazowa ma również istotne znaczenie w kontroli jakości produkowanej żywności, jednak równie chętnie jest wykorzystywana w branżach motoryzacyjnej, chemicznej, czy farmaceutycznej. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje tą technologię do masowej produkcji czystych i wysokiej jakości produktów. Metoda służy zapewnieniu czystości wytwarzanemu materiału, usunięciu nieprawidłowości lub i zanieczyszczeń w produktach farmaceutycznych i spożywczych.
Rola chromatografii gazowej w przemyśle spożywczym
Chromatografy gazowe jest pełni kluczową rolę dla przemysłu spożywczego. Zapewnia ona bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów spożywczych, dzięki temu można przy masowej produkcji żywności zapobiec dostaniu się skażonych i trujących produktów do spożycia. Dzięki chromatografii producenci żywności mogą zadbać o wysoką jakość swoich towarów, przy jednoczesnym zadbaniu o dobry i spójny smak, konsystencję i zapach. Chromatografia gazowa, mimo powstania nowych technologii dbających o jakość produktów spożywczych, nadal jest często wybieraną metodą ze względu na łatwość użycia i opłacalność.